Tore Stoa

Tore Stoa er en av landets fremste grafikere. Han gikk bort i 2019. Lørdag åpner Kragerø kunstforening en minneutstilling med Tore Stoas grafikk i samarbeid med familien.

Tore Stoa var bosatt i Kragerø i mange år. Flere av oss som har deler av vår kunstutdanning fra Kragerø, hadde gleden av å ha ham som dyktig grafikklærer på 80- og 90-tallet. Hans lune blikk og oppmuntrende smil kombinert med en fast hånd og spisskompetanse på alle grafikkens etseteknikker satte spor. «Den der er fin å ha i arbeidsboka», var hans oppmunntrende kommentar når det gikk helt galt i verkstedet. For misspass, feiltrykk og kuttskader er dagligdagse hendelser i starten av grafikkutdanningen. Når det derimot gikk bra og alt klaffet, kunne han si: «Den der vil jeg gjerne ha en kopi av når den er ferdig» med det samme lune smilet, og da var lykken gjort hos oss elevene.

Tore Stoa var selv fra Oslo og har sin utdannelse fra Statens Håndsverk- og Kunstindustriskole. Han var en del av Norske Grafikere og en sentral del av deres profesjonelle grafikkverksted i Oslo gjennom mange år. Hans skarpe blikk for naturens detaljer og evnen til å omsette disse til grafiske uttrykk vil stå igjen etter ham i norsk kunsthistorie. Heldig for oss i Kragerø er at han har hentet mange av sine motiver fra byen og ikke minst skjærgården her. Jomfruland var et yndet motiv; det samme var fisk, fjellformasjoner og fri horisont. Han var opptatt av bygnings- og miljøvern, og flere av hans tidlige arbeider kan nærmest karakteriseres som debattinnlegg. Han ønsket at bildene skulle være lett tilgjengelige og benyttet et enkelt, naturalistisk formspråk.

Utstillingen i Kragerø kunstforening viser et bredt spekter av Stoas kunstneriske virke. Denne kan være en siste sjanse til å sikre seg et trykk av Stoa på det åpne marked. Utstillingen er et samarbeid mellom Kragerø kunstforening og Tore Stoas etterlatte.

For Kragerø kunstforening, Katja Aarflot.