Rita Sørby

«Fragile»

I denne prosessen med utstillingen ble jeg utfordret til å komme med noe nytt, og da er det mange følelser som dukker opp, så litt motvillig men også litt inspirert begynte jeg å jobbe mot noe nytt og kjente at det ble mer og mer interessant, og etter hvert som arbeidene ble til så dukket tittelen «Fragile» også opp. Arbeidene ble mer og mer skjøre og det ble etter hvert en kamp med materiale med dens begrensninger og min vilje til å klare og få det til. Det var så nervepirrende da jeg skulle åpne gipsformene etter støpingen at jeg skalv på hendene og nærmest holdt pusten.

Jeg jobber med porselen og støping, noe jeg har gjort siden 2008. Jeg fant ut etter hvert at Porselensarbeider var en fin beskrivelse av arbeidene mine. De fleste forbinder porselen med skjøre gjenstander men materialet er også sterkt siden det tåler høye temperaturer. Jeg har allikevel valgt å ikke brenne på topptemperatur nettopp for å kunne beholde mest mulig av skjørheten jeg ønsker å utrykke.

På utstillingen viser jeg skulpturelle arbeider med både bruksfunksjon og noen som er mere objekter med utrykk man kan reflektere over. De fleste Porselensarbeidene mine er uten tittel, fordi jeg vil det skal være åpent for betrakteren for egen tolkning og tilnærming til arbeidene, selv om de er blitt til utfra tanker og følelser jeg har hatt akkurat da. De har rett å slett hatt sin egen reise til å bli slik de ble!