Johs Kolltveit

Johs Kolltveit presenterer ny separatutstilling i sitt nittiende år.
Utstillingen åpner i Kragerø kunstforening på lørdag 1. august.

-Jeg har alltid vært interessert i det som er nytt. Det som beveger seg bort fra norsk tradisjon.
Under oppveksten i Bergen gikk turen ofte til Rasmus Meyers samlinger, nåværende KODE museum.
Her opplevde den unge Johs både Astrup og Christian Krohg. Møtet med Gunnar S. Gundersens kunst viste at det gikk an å uttrykke seg annerledes. Og møtet med en kornåker med kråker over av van Gogh ble skjellsettende.
Studiene gikk imidlertid i retning av fransk, norsk og historie, på Universitetet i Oslo.
– Jeg tok også noen timer i kunsthistorie. Universitetet var mer åpent før. Man kunne ta timer og forelesninger fritt uten å melde seg på kurset. Og uten å ta eksamen, humrer Johs.
Den praktiske maleutdanningen har han fra Gerlesborg i Bohuslän. En skole han forøvrig oppdaget da han satt i et utvalg som skulle utrede muligheten for å anlegge kunstskole i Kragerø. Turen gikk til skolen i Bohuslän, og Johs ble inspirert til å søke selv.
– Jeg malte ikke før jeg kom til Kragerø. Jeg tegnet mye før, på skolen i Bergen. Nå prøver jeg å male litt hver dag. Atelieret står der; ett eget rom i huset på Eikekollen. En åpen dør inn til kunstens verden er alt man trenger. Der har jeg bøkene mine og penslene. Og mange påbegynte lerreter. Det er malingflekker på alle bokryggene, forteller Johs, snart nitti.

Tekst: Katja Aarflot
Foto: Line Kristiansen